Merellinen Helsinki — luonnonläheisen metropolin symboli


Merellisen Helsingin kansallismaisema on ainutlaatuinen yhdistelmä arvokasta historiaa, näyttävää arkkitehtuuria ja merellistä luontoa. Nykyäänkin suurten risteilyalusten ja kalliiden paattien seassa voi aistia kiehtovalla tavalla historian havinaa, menneiden aikojen tunnelmaa ja perinteisiä elämäntapoja. Merellinen Helsinki on ehdoton käyntikohde niin ulkomaalaisille turisteille kuin meille kotimaisille matkailijoillekin.

Helsingin kuuluisin maisema on tietenkin mereltä päin kuvattu yleiskuva kaupungista. Jo 1800-luvulla taiteilijat kuvasivat teoksissaan ahkerasti Eteläsataman, Kauppatorin ja Katajanokan rajaamaa kaupunkimaisemaa. Mereltä avautuvassa näkymässä erottuvat erityisesti valkoisena hohtava Tuomiokirkko, ortodoksinen Uspenskin katedraali sekä rannan näyttävät talot, jotka nykyään toimivat pääosin valtiollisina ja kunnallisina hallintorakennuksina. Kauppatori Helsingin ytimessä kuhisee elämää varsinkin kesäaikaan.

Helsingin nykyilmeen takana on erityisesti Johan Albrecht Ehrenström, joka 1800-luvulla laittoi alulle kaupungin asemakaavan sekä arkkitehti Carl Ludvig Engel, joka suunnitteli Tuomiokirkon lisäksi kaupunkikeskustan empire-tyylisuuntaa edustavat rakennukset.

Merellisen Helsingin maisemaan kuuluvat olennaisesti myös Suomenlinnan linnoitussaaret, Kustaanmiekan kapea uoma ja kaupungin saaristo kokonaisuudessaan. 1700-luvulla varuskuntakaupungiksi rakennettu Suomenlinna on eräs maailman suurimmista merellä sijaitsevista linnoituksista. Nykyään se on yksi Suomen vetovoimaisimmista turistikohteista, eikä suotta, sillä Unesco on nimennyt sen maailmanperintökohteeksi. Kaiken lisäksi Suomenlinna on myös varsin eksoottinen kaupunginosa, jossa asuu nykyään noin 850 asukasta.

Muita kuuluisia paikkoja Helsingin rannoilla edustavat mm. Pihlajasaari, Kaivopuiston rannassa sijaitseva Uunisaari, ulkoilmamuseona toimiva Seurasaari sekä eläintarhastaan tunnettu Korkeasaari. Paras tapa tutustua ulompana sijaitsevaan saaristoon on luonnollisesti vesiteitse. Lautta Suomenlinnaan kulkee ahkerasti ympäri vuoden ja kesäisin Kauppatorilta pääsee saaristoristeilijän kyytiin aistimaan merellistä tunnelmaa laajemmaltikin.

-> Katso kuvia Merellisestä Helsingistä