Porkkalanniemi - jylhiä kallioita ja komeita merimaisemia


Porkkalanniemi sijaitsee Kirkkonummella, Suomenlahden kapeimmassa kohdassa ainoastaan 36 kilometrin etäisyydellä Viron rannikolta. Maisemiltaan alue on hyvin vaikuttavaa kalliorantojen korostamaa merenrantaa ja siksi sen soveltuvuus maiseman kuvaamiseen on Suomen mittapuun mukaan huippuluokkaa. Korkealta Telegrafbergetin näköalapaikalta voi ihailla merimaisemaa kauas horisonttiin. Pitkulaisen muotoisesti kauas merelle työntyvän niemen edustan vesialueet eivät aina jäädy sydäntalvellakaan, sillä viimeistään tuulen työ rikkoo hiljalleen muotoutuvan jään.

Retkeilijöitä varten alueelta löytyy useita nuotiopaikkoja ja keittokatoksia. Kesäretkeilijöiden iloksi myös telttailu on sallittua. Alue on tunnettu myös lintubongareiden paratiisina, sillä sen eteläkärjellä liikkuu paljon lintuharrastajia etenkin lintujen muuttoaikaan. Syksyisin alueella tapaa myös tyrskykalastajia. Eläimistä alueella voi nähdä esimerkiksi hirviä ja peuroja. Metsät ovat pääosin karuja kalliomännikköjä, korpipainanteita ja haavikkoja. Yleisöltä kielletty luotsiasema sijaitsee niemen kärjessä. Lisäksi alueella sijaitsee majakka, Rönnskarin lintuasema ja viisi pronssikautista hautapaikkaa.

Porkkalanniemen sijainti nähtiin toisen maailmansodan jälkeen maantieteellisesti ja strategisesti tärkeäksi, sillä yhdessä Tallinnan tukikohdan kanssa se pystyi sulkemaan Suomenlahden sotilaallisten vihollisten merialuksilta. Neuvostoliitto vaati Porkkalanniemen ympäristön luovuttamista sodanjäkeisissä rauhanneuvotteluissa, ja alue luovutettiinkin 50 vuodeksi vuokralle. Vuokra-alueeseen kuului Kirkkonummen lisäksi alueita Inkoosta, Siuntiosta ja Degerbystä. Palautus tapahtui kuitenkin ennenaikaisesti jo vuonna 1956.

Ennen Neuvostoliiton vuokrajaksoa Porkkalanniemen aluetta ei kunnolla edes tunnettu sen nimellä, vaan sitä pidettiin vain Kirkkonummen kuntaan kuuluvana niemenkärkenä. Nykyään Porkkalanniemen luontoalue toimii Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen hallinnoimana virkistyskohteena. Yhdistys sai alueen hallintaansa vuokrasopimuksella Puolustusministeriöltä. Porkkalanniemessä on hyvät mahdollisuudet retkeilyyn vaikuttavissa luonnonmaisemissa.

-> Tutustu Porkkalan kuviin Fennevision-kuvapankissa